Test æøå
 • Til Startsiden
 • Nedenstående oplysninger er sammenskrevet fra beretninger af 
  Thorkild Svava Olsen og Kaj Larsen, Godsparken 101, 2670 Greve


  Kristian Frederik Julius Jensen - kaldet Svava Jensen - skipper og reder - født i 1848 - søn af skovfoged Mads Jensen, Strandskov, Faxe, - sejlede i sin ungdom, ca. 1863-1867 med sejlskibe uden motor i fast rute fra Island og Færøerne med saltet klipfisk til Spanien og Italien, med salt som returgods, ect. kul til England.
  På en af turene til Island mødte han en pige på Island som hed Svava til fornavn, pigen og han var i en periode kærester.

  Senere tog han styrmand/skibsførereksamen på Bogø. I en alder af 28 år ( han var på det tidspunkt styrmand ) blev han den 9/2 1877 gift med  Bogø-pigen Kirsten.  
  Bruden, Kirsten, var 20 år. Forlovere var Niels Rasmus Stub og Niels Hansen.

  Gården hvor Kirsten voksede op på, ligger på Søvangsvej, vest for kirkegården, tæt op til kirkegårdsmuren. Huset, hvor skipper Svava Jensen og fru Kirsten boede ligger
  Østerskovvej 6 (matrikel 83b).
  (Læs mere om huset på Østerskovvej 6)

  Kirsten Hansen blev født 12/6 1856 som datter af sømand Niels Hansen (f. 1829) og distriksjordmoder Katrine Margrethe Olsdatter (f. 1827; d. 1865). Efter moderen, Katrine's, død giftede faderen, Niels Hansen, sig med en rig barnløs gårdmandsenke, Else Margrethe Larsdatter (f. 1818). Kirsten var på det tidspunkt 9 å og hendes søster Karoline 6 år. Der kom ingen børn i det nye æteskab.

  Kristian Frederik Julius Svava Jensen & hustru Kirsten Svava Jensen
  gift den 9/2 1877

  Kristian og Kirsten  Svava Jensen fik i ægteskabet 4 piger og 2 drenge, der alle blev døbt med mellemnavnet Svava.

  Omkring 1890 fik han eget skib, en skonnert uden motor. Skibet blev navngivet >Svava<, så han havde ikke glemt den unge pige oppe på Island.
  Da mange var begyndt at kalde ham for Svava Jensen, tog han senere navnet Svava Jensen.

   
  Skonnertbriggen >Svava< af Bogø.
  Maleriet skulle befinde sig på Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg. 
  Det opbevares i deres kælder. Navnet Svava står på vimplen.

  Den slags skibe sejlede fra ca. Marts til November, f.eks. korn til England, kul til Danmark og Finland, tømmer til England og lign.
  Nogle af børnene sejlede med om sommeren. Datteren Agnes var f.eks. med i Finland, i England og nord om Norge til Arkangelsk i Rusland.

  Men i julen 1901 nåede han ikke tidlig nok hjem. Skibet lå i julestormen 1902 for anker i Isefjorden ved Hundested, kæderne sprang, og skibet drev på en stengrund. Mandskabet, 6 i alt, søgte ud på agterdækket. Skipper Svava Jensen ville gå ud på forskibet og skibsdrengen holdt sig til ham. Da de to stod der, brækkede forskibet over, de faldt begge i søen og druknede. De fire andre blev reddet, blandt dem Lars, som var/blev gift med den ældste datter Marie.

  I kirkebogen står der om forliset  : "25/12 i 1902 forliste skonnerten >Svava<, hvis eier og fører afdøde var, i orkan. Foruden føreren druknede en skibsdreng, Kristian Julius Henriksen også fra Bogø, ud for Hundested, Torup Sogn, Strø Hered"

  Kirsten Svava Jensen kunne ikke få sin afdøde mands livsforsikring udbetalt, da hans død ikke kunne dokumenteres. Men den 8 februar 1903 blev et lig, en strandvasker, kastet op på kysten. Det var helt ukendeligt, bl.a. manglede den ene arm. Men på den anden arm var hånden intakt og på den sad Kristian Svava Jensen's giftering. På den måde blev han identificeret og Kirsten fik forsikringen udbetalt. Datteren Agnes, var dengang 15 år og hun havde tre ældre søstre og to yngre brødre. (se kopi af Torup sogn Kirkebog)

  De 2 drenge som hed Mauritz og Erik Svava Jensen, valgte begge senere at tage navnet Svava som efternavn

  Kristian Frederik Julius & Kirsten Svava Jensen's børn var :

  1.

  Marie Elise Katrine, f. 31.08.1877,
  gift med Lars ?, kaptajn i Switzer.

  2.

  Katrine Magrethe, f. 19.01.1881,
  gift med Johannes Mortensen, kaptajn pø Bogø-Stubbekøbing overfarten.

  3.

  Alberta Svava, f. 14.04.1883.

  4

  Erik Unger, f. 04.10.1884, navnebrev 1904 til "Svava".

  5.

  Agnes Kristine, f. 18.11.1886,
  gift med Johannes Olsen, lører i Nøbbet pø Lolland.

  6.

  Mouritz Olaf, f. 1888, - navnebrev 1907 til "Svava"
  gift med Thea Oline Andersen  (f. 1891).


  Tre af Svava Jensen's børn med familie
  (klik på billedet for at forstørre det)